ECEMED  Expertise Centre Environmental Medicine
Topklinisch Expertise Centrum STZ

Publicaties

Persberichten

Kapster krijgt schadevergoeding voor kapperseczeem, 10 Juni 2008 (pdf)

Ongelukken en Gezondheid

TV & Radio Uitzendingen

Expertisecentrum Rijnstate Ziekenhuis: verbied purschuim, Journaal, 6/3/2013

Internist: PUR-schuim moet verboden worden, Radio 1, 6/3/2013

Blok: geen verbod op purschuim, Journaal, 26/2/2013

PUR-lotgenoten openen meldpunt, Nieuwsuur, 21/2/2013

PUR-isolatie NUON onveilig?, Nieuwsuur, 1/6/2012

Gezondheidsklachten na vloer isolatie met PUR schuim, Nieuwsuur, 3/5/2012

Laden en lossen van containers is gevaarlijk werk, Uitgesproken Vara, 14/01/2011

Gascontainers revisited, Argos, 27/2/2010

Nog steeds vallen er slachtoffers bij het openen van gegaste zeecontainers. Argos ging op bezoek bij twee van hen die in eerdere uitzendingen hun verhaal vertelden. Hoe gaat het nu met hen? Een verslag van levens getekend door methylbromide en fosfine. De Tweede Kamer besprak vorige week het rapport van de actie Tegengas. Zo noemt het ministerie van Vrom de afhandeling van de steekproef van 1.000 containers in de haven van Rotterdam. Daaruit blijkt dat een op de tien containers meer gif bevat dan volgens de normen is toegestaan. Jan de Jong, bestuurder van FNV-Bondgenoten vindt de aanpak van de minister teleurstellend. Het ministerie neemt die steekproef op initiatief van een motie van SP Kamerlid Remi Poppe en PvdA-er Jan Boelhouwer. Wordt de motie Poppe/Boelhouwer wel goed uitgevoerd door de minister? Daarover spreken de beide Kamerleden in Argos.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Verschiffte Gifte - "Die Behörden nehmen Gase nicht ernst genug", 3Sat, Nano, 12/11/2009

Verschiffte Gifte

Hafenarbeiter ziehen sich eine Dosis giftiger Chemikalien zu, wenn sie Container untersuchen. "Bestehende Regelungen werden nicht
umgesetzt", schildert Dr. Thomas Höfer vom Bundesinstitut für Risikobewertung.

Giftige gassen in containers leiden tot aanklacht, Nova, 29/7/2009

Giftige gassen in containers leiden tot aanklacht (Nova website)

Dat begassing van containers voor ernstige gezondheidsproblemen blijft zorgen, ondanks publiciteit en voorlichting van de arbeidsinspectie, werd eerder deze maand al duidelijk.

Containers worden - vooral in Zuidoost-Azië - volgespoten met bestrijdingsmiddelen tegen insecten, maar eenmaal aangekomen in Nederland nog steeds nauwelijks gecontroleerd.

Aanklacht

De FNV heeft woensdagmiddag bij het parket in Den Bosch aangifte gedaan tegen het bedrijf Flextronics te Venray. De logistieke onderneming zou haar werknemers in gevaar hebben gebracht door ze niet te beschermen tegen toxische gassen uit containers.

Ook de bestuurders en leidinggevenden zijn persoonlijk aangeklaagd. Volgens de FNV begaan zij een misdrijf zoals beschreven in artikel 32 van de Arbo-wet. Het is volgens de vakbond de eerste keer dat ze een strafrechterlijke aangifte tegen een bedrijf.

Medische klachten

Uit getuigenissen van Poolse werknemers blijkt nu dat velen al langer gezondheidsklachten hebben, die door hun leidinggevenden worden genegeerd. Het gaat onder andere om heftige- en frequente hoofdpijn, duizeligheid, black-outs, nervositeit, klachten aan de luchtwegen, uitslag en jeuk.

Nalatigheid

Verzoeken tot gedegen medisch onderzoek worden volgens de containerlossers en verpakkingsmedewerkers door leidinggevenden in de wind geslagen. Werknemers die weigeren verdachte containers te lossen zouden worden gedreigd met ontslag. Ook na het incident van half april zouden nog verdachte containers zijn gelost.

Flextronics

Bij het bedrijf Flextronics in Venray zouden onlangs elf medewerkers zijn getroffen door giftig gas. Flextronics vervoert en verpakt goederen voor o.a. Apple, HP en Logitech. In het geval van Flextronics zou het volgens de FNV zijn gegaan om de gassen benzeen, tolueen en 1,2 dychloorethaan. Dat zijn geen insecten-bestrijdingsmiddelen maar uitdampingsgassen die uit de produkten en verpakkingen komen. De FNV beweerde twee weken geleden al dat het bedrijf probeert de kwestie onder het tapijt te schuiven en voerde daarom actie.

Reactie

Maar volgens de directeur van Flextronics waren 3 van de 11 onderzochte medewerkers slechts een testgroep en is een ander door het expertisecentrum ECEMed gezond verklaard. Van de overige onderzoeksresultaten wil het bedrijf nog een contra-expertise.

Het bedrijf heeft lering getrokken uit het incident: vanaf vorige week geldt voor containers van nieuwe leveranciers de eerste maanden een 100-procents-controle, daarna worden er steekproeven gedaan, aldus de directeur.

Spreekverbod

De werknemers hebben van de directie een spreekverbod gekregen, maar doen desondanks vanavond (onherkenbaar) hun verhaal
in NOVA.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Gascontainers nog steeds niet gecontroleerd, Nova, 16/07/2009

Gascontainers nog steeds niet gecontroleerd (Nova Website)

Begassing van containers blijft voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen, ondanks publiciteit en voorlichting van de arbeidsinspectie.

Slachtoffers

Containers worden - vooral in Zuidoost Azië - volgespoten met bestrijdingsmiddelen tegen insecten, maar eenmaal aangekomen in Nederland nog steeds nauwelijks gecontroleerd. Het expertisecentrum ECEMed verwacht komende tijd een golf van slachtoffers.

Actie

Bij het bedrijf Flextronics in Venray zouden onlangs elf medewerkers zijn getroffen door giftig gas. Flextronics vervoert en verpakt goederen voor o.a. Apple, HP en Logitech. In het geval van Flextronics zou het volgens de FNV zijn gegaan om de gassen benzeen, tolueen en 1,2 dychloorethaan. Dat zijn geen insecten-bestrijdingsmiddelen maar uitdampingsgassen die uit de produkten en verpakkingen komen. Volgens de FNV probeert het bedrijf de kwestie onder het tapijt te schuiven. De FNV voert vandaag actie. NOVA doet verslag.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Opnieuw incident met gifgas-container, EenVandaag, 6/2/2009

Twee chauffeurs zijn afgelopen januari zwaar gewond geraakt na het openen van een container gevuld met het gifgas fosfine. Op de container stond aangegeven dat er gifgas in zat maar toch werden de deuren geopend, met alle gevolgen van dien. Het is het zoveelste gasincident in de Rotterdamse haven maar maatregelen blijven uit. FNV Bondgenoten riep eind januari op om het gebruik van gifgas in containers te verbieden.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Argos - Radio 1, 31/1/2009, 13.15-14.00uur

Weer een nieuw slachtoffer van giftig gas in een container. In Argos het trieste verhaal van Laurens, 33 jaar, zwaar gewond na onderzoek van een container met pinda's van het bedrijf Rabelink in Doetinchem.

Luister naar de uitzending (Argos start na ongeveer 15 minuten nieuws en STER)

FNV Bondgenoten roept op tot verbod giftige bestrijdingsmiddelen in zeecontainers vanwege gezondheidsgevaar, EenVandaag, 22/1/2009